Други поглавја:

- Вовед;

- Поглед кон Јужната Страна;

- Статистики 2000/2005 и цени 2005/2006

Дома

Аконкагва

Цените за дозвола за качување или трекинг на Аконкагва во сезоната 2005/2006:

Висока сезона: Од 15-ти Декември 2005 до 31-ви Јануари 2006 дозволата за качување (период од 20 дена) чини 330 УСД, за долг трекинг (7 дена) 60 УСД и за краток трекинг (3 дена) 40 УСД

Средна сезона: Од 1-ви Декември до 14-ти Декември 2005 година и од 1-ви Февруари до 20-ти Февруари 2006 година дозволата за качување (период од 20 дена) чини 220 УСД, за долг трекинг (7 дена) 50 УСД, а за краток трекинг (3 дена) 30 УСД.

Ниска сезона: Од 15-ти Ноември до 30-ти Ноември 2005 година и од 21-ви Февруари до 15-ти Март 2006 година дозволата за качување (период од 20 дена) чини 110 УСД, за долг трекинг (7 дена) 50 УСД, а за краток трекинг (3 дена) 20 УСД.

Казните за прекршување на траењето на периодот за качување од 20 дена и трекинг (7 или 3 дена) и висната за трекинг (не смее да надмине 4300мнв) се наплаќаат двојно од платениот износ.

Статистика за сезоната 2004/2005 година:

Бројот на луѓе кои влегле:

-за качување: 4206 луѓе

-за трекинг до базниот логор: 2284 луѓе (1753 од нив биле за краток трекинг, а 531 за долг трекинг)

Од нив 73.71% биле странци, а 26.29% Аргентинци. Најмногу луѓе имало од САД, а потоа од Германија и Англија.

Успехот на самостојните качувања преку Нормалната насока е 54.6%, а преку Полскиот Глечер 45.4%. Што се однесува до тимските искачувања – околу 60% од нив успеале да постават барем еден член на врвот.

Статистика за претходните години:

2003/2004

Број на луѓе (качување и трекинг) по месеци: Ноември – 430, Декември – 2036, Јануари – 2746, Февруари – 1567 и Март – 215. Вкупно - 6994 луѓе.

2002/2003

Ное. – 365, Дек. – 1414, Јан. – 2527, Фев. – 1082, Март – 0. Вкупно – 5388 луѓе.

2001/2002

Ное. – 355, Дек. – 1283, Јан. – 1836, Фев. – 936, Март – 157. Вкупно – 4567 луѓе.

2000/2001

Ное. – 264, Дек. – 1306, Јан. – 1941, Фев. – 800, Март – 43. Вкупно – 4354 луѓе.

Copyright © 2005 Alpinizam.org