Насоките кои ги качивме (кликни за опис и скица):

- Северо западна страна на Монт Блан ду Такул (4248m) PD-

- Гребен Космик PD+

- Северен Кулоар AD-

- Лев Раб AD

 

Медиумски Покровители

Спонзори

Дома

Left Edge (AD)

Тоа е насока која се наоѓа на Триаголникот на Северната страна на Монт Блан ду Такул (4248м).

Опис (од книгата Mont Blanc Massif Vol. 1 - од Lindsay Griffin):

Први качувачи: G Gren, G Grisolle, A Poulain и A Contamine на 4-ти Јули 1968 година

Прво зимско искачување: I и H Agresti на 29-30 Декември 1969 година

Една од најубавите насоки на оваа страна. Континуирано микс искачување. 350м

Генерален опис на страната: Одлични искачувања на мраз и микс терен со брз пристап од Миди станицата (1/2 час), одличен поглед и релаксирана атмосфера со лесно симнување - тоа ја прави оваа страна екстремно популарна и во лето и во зима. Лесно се продолжува по северниот гребен до врвот на Монт Блан ду Такул за околу 1 час, но повеќето наврски пречат нагоре и во десно за да дојдат до нормалната насока - Северо-западната страна (PD-). Во зимски услови или кога пречењето е опасно се практикува абзелување по западните делови по заснежените падини на северозападната страна. Сите насоки може да бидат завршени за 3 часа.

 

Членови на екипата:

Игор Талевски

Весна Талевска

Борче Манев

Бојан Митковски

 

(Фотографиите се сликани на Скакавица -Р. Бугарија)

 

 

Copyright © 2005 Alpinizam.org