Препорачуваме книга
Нашата опрема
Ви претставуваме која опрема ја користиме во моментов во нашите планински авантури >>>>


Oпрема - новости


Контакт I За нас
Најнови текстови (опрема, видео, активности...):

Јануарско турирање ‘17

Водно, Патишка, Шапка, Маврово, Пелистер, Брезовица... Забавно!!! :)
Меѓународна работилница за снежна наука
Со поддршка на Агенцијата за млади и спорт на РМ, како претставник на Македонската алпинистичка федерација...
Посета на Болдер и БЦА
Пред меѓународната работилница за снежна наука, посета на градот Болдер и компанијата БЦА (BCA: Backcountry Access)...
Ганкс!
После 9 години - допир на карпата на локалитетот кој може да го смени начинот на гледање на животот... Качувањето де...


„Зошто качуваме?“ е лично прашање, но „Како качуваме?“ (прашање кое ретко се поставува) е колективно прашање... - Марк Џенкинс

„Не постојат граници на нашите способности поради тоа што ја имаме Бесконечната Божественост внатре во нас“ - Шри Чинмој

Најважни работи: стил, етика... Други наши активности ...

Да се буши, или да не се биде...
Совети околу поставување на фиксна опрема за обезбедување...

Ивон Шуинард
Етиката значи да не се направи нешто лошо за тој кој доаѓа после тебе, а стилот значи да не се залажуваш дека си многу силен качувач.
Турно скијање
Текстови за нашите активности на овој план од последните две години: околу Шапка, Маврово, Кораб...
Планински велосипедизам
Сакаме да уживаме во планините на што повеќе различни начини! Споделуваме дел од нашите МТБ тури: 50-160км планински уживања!
Елементите на стилот
Во 1924 година англискиот алпинист, Едвард Нортон, се искачи без употреба на дополнителен кислород на само 300 метри под врвот на Еверест – соло во последните моменти...
Рајнолд Меснер
Времињата се менуваат, а со нив и концептите и вредностите. Довербата во опремата ја замени довербата во самите себе...
Презентации, фестивал...
Вистинскиот алпинизам, за што подобро разбирање има потреба од активна промоција. Уште од самиот почеток: пишуваме текстови, организираме презентации и други настани...
 
Највисокиот курс за почетници
„Од никој и ништо одеднаш стануваат некој и нешто во нивниот дом или нивната земја...“

 
Многу повеќе текстови за етика, стил и други теми, ќе можете да најдете во делот ЕДУКАЦИЈА >>>>
Наши искачувања
Литература
Првите алпинистички искачувања ги направивме во 1998 година на Матка...Првата насока на која заедно качувавме беше насоката Нина... >>>> Дел од нашата библиотека: книги и записи кои многу влијаеле на нашиот начин на
размислување и гледање на алпинизмот
... >>>>
Вести
Галерија
Ви презентираме инспиративни достигнувања на странски и домашни алпинисти кои нé инспирираат да работиме и понатаму со поголем интензитет... >>>> Галерија, фотографии, пејсажи, планини, карпи, фаци, насмевки, портрети, спомени, височини, снег, човечиња... >>>>
Едукација
Шри Чинмој
Овој сајт во голема мера е наменет и за ваша едукација. Овде ќе можете да најдете разни (основни и специфични) информации... >>>> Голема инспирација за нашите искачувања, но и целосно во нашите животи е духовниот учител Шри Чинмој. Преку своите активности... >>>>
Да не се пропушти...

Локалитети во Македонија

Описи на местата во нашата преубава Македонија каде најчесто качуваме на карпа и мраз: Матка, Демир Капија, Остра Карпа, Плоча, Трецкавец, Патишка Река...

Текстови од/за...

Луѓе кои нé инспирираат да работиме секогаш со силно темпо, но и да ги сакаме сé повеќе планините и животот…

Совети и трикчиња

Неколку корисни и поучни совети и трикчиња за полесно качување на карпа и мраз...

Од наши пријатели

Текстови од други македонски алпинисти за некои нивни искачувања и искуства во локалитетите во Македонија и надвор...

Tекстови

Од разни качувачи (познати и непознати) - за нивната посветеност, доживувања и авантури - за сé што го сочинува нивниот живот наречен алпинизам.

Да се насмееме

По некој виц, карикатура...

 

Фото вест...
Десктоп фотографии


фото: Во Дојран (12.06.2013г.)

Никогаш до сега ниту една планина не не’ привлекла со својата височина, туку со
својата убавина.
Исто како и цвеќињата. Никогаш кога ќе видиме некое прекрасно цвеќе не се запрашуваме колку е тоа високо, туку оставаме едноставно да не’ обземат неговите бои, мирис... Како ова лудо цвеќенце во Дојран пред некој ден...
Вистински алпинизам!
:)

За позадина на вашиот десктоп ви нудиме фотографии кои ги издвоивме од нашите искачувања - планини, качување на карпа, мраз или снег... >>>>

Мисла

„Најдобар алпинист е оној кој најдобро се забавува!“

- Алекс Лов, американски алпинист

Дефиниција

„Алпинизам е комплекс на активности кои во основа се сведуваат на движење по непристапни и неуредени планински предели и карпи исклучително од „спортски“ (во смисла на сила, брзина и достигнување), естетски и контемплациски т.е. духовни потреби.“

- Википедија

Site Meter